Kalendar pregleda u trudnoći


Kontrola trudnice

Nacionalni vodič za zdravstvenu zaštitu trudnica koji se nalazi na sajtu Ministarstva zdravlja definiše kada je i koliko često potrebno raditi preglede u trudnoći. Važno je znati da normalna trudnoća nije bolest.

Prvi trimestar

Kad menstruacija izostane potrebno je uraditi test na trudnoću. Kako test (beta HCG) ne isključuje vanmateričnu trudnoću, ultrazvukom se radi konačna potvrda lokacije i vitalnosti trudnoće.
Na početku trudnoće najčešće se uradi i ginekološki pregled, uzme anamneza od trudnice, ispita postojanje eventualnih bolesti u porodici. Ako ima potrebe, rade se i analiza na različite infekcije.
Obično se jednom mesečno urade laboratorijske analize krvi i mokraće.
Uradi se krvna grupa i RH faktor, pa ukoliko je trudnica RH negativna, do kraja trudnoće mora redovno da kontroliše antitela.
Ukoliko su kolposkopski pregled i PA test rađeni neposredno pre trudnoće, onda se sledeći pregled grlića radi posle porođaja.
Između 12. i 13. nedelje radi se takozvni „dabl“ test kojim se određuje rizik za hromozomske anomalije.
Test se sastoji iz ultrazvučnog pregled i analize određenih hormoni iz krvi. Tada se ultrazvučnim pregledom utvrđuje prisustvo nosne kosti i meri debljina vratnog nabora.

Drugi trimestar

Nakon 20. nedelje radi se ekspertski UZ pregled kojim se utvrđuje deteljna morfologija ploda kao i mesto posteljice.
Redovno se prati porast težine i kontroliše krvni pritisak.
Po potrebi trudnica se testira na HIV, a pregledom se proverava stanje grlića materice.
Od 20. do 24. nedelje ultrazvukom mogu detaljnije da se vide organi bebe, a posebna pažnja obraća se na srce i protok materičnih arterija, koje snabdevaju bebu kiseonikom i hranom.
U 28. nedelji radi se test opterećenja glukozom, da bi se ispitao metabolizam ugljenih hidrata i sprečila pojava trudničkog dijabetesa.

Treći trimestar

UZ pregledom prati se rast ploda, zrelost posteljice i količina plodove vode, protoci kroz krvne sudoveploda itd. U 36. nedelji obično se radi HBS antigen (test na žuticu), cervikalni i vaginalni bakteriološki bris i koprokultura (laboratorijski pregled stolice). Tokom devetog meseca kontrole su češće, povremeno se radi CTG (vidi - Kontrola normalne trudnoće) U devetom mesecu rade se i ginekološki pregledi da bi se pred porođaj utvrdilo stanje grlića i njegove osobine.